המאבק בבז”ן

מתחם בתי זיקוק לנפט בחיפה - מקום ראשון במדד ההשפעה הסביבתית השלילית
המאבק על בריאות תושבי חיפה ואזור המפרץ נמשך כבר שנים רבות, והמאמצים המושקעים בו כבירים, בהתאם לכוחות השונים הלוחצים להרחיב את התעשייה המזהמת מפרץ חיפה ללא מגבלות ובצורה לא אחראית, לא בטיחותית, לא בריאותית שעלולה לפגוע בסביבה ובתושבים.

בריאותם של חצי מיליון תושבים מושפעת מפליטות ממתחם המפעלים של קבוצת בז”ן.

מתחם בז”ן הוא אחד ממתחמי התעשייה הגדולים ביותר בארץ, המהווה גם כיום מוקד למפגעים רבים וחמורים, ומצוי בליבו של מפרץ חיפה. המתחם, שהוקם עוד בשנת 1938, נבנה כמתחם אקס-טריטוריאלי ללא פיקוח של מוסדות התכנון ושל הציבור ואשר לא עבר אסדרה תכנונית מעולם.

בשנת 2017 שלוש מתוך ארבע החברות שקיבלו את המדד השלילי ביותר ב”מדד ההשפעה הסביבתית”, שמפרסם המשרד להגנת הסביבה, אשר המדרג את חברות התעשייה הציבוריות והממשלתיות בישראל, הן חברות מקבוצת בז”ן השוכנים במתחם בתי הזיקוק: בז”ן – בתי זיקוק לנפט חיפה (מדורגת מס’ 1), גדיב תעשיות פטרוכימיה (מדורגת מס’ 3) וכרמל אולפינים (מדורגת מס’ 4).

באוקטובר 2017 הוציא המשרד להגנת הסביבה למפעלי קבוצת בזן צו מנהלי לפי סעיף 45 לחוק אוויר נקי התשס”ח – 2008,  למניעה או לצמצום של זיהום אוויר חזק או בלתי סביר. זאת, בשל חריגות מערך הסביבה בבנזן, שמקורו בפליטות ממתחם המפעלים של קבוצת בז”ן. הצו מחייב נקיטת שורה של אמצעים למניעה ולצמצום של זיהום האוויר. עם זאת, במרץ 2019, לאור המשך החריגות מהמתחם – החליט המשרד להגנת הסביבה להוציא למפעלי קבוצת בזן צו 45 שני.

למרות כל אלו, המועצה הארצית לתכנון ובנייה החליטה להרחיב את התעשייה הפטרוכימית המזהמת במפרץ חיפה ולדחות את הערר שהגישה אדם טבע ודין (יחד עם הקואליציה לבריאות הציבור ומגמה ירוקה). כיום, ערעור הארגונים על החלטה זו תלוי ועומד בבית המשפט העליון.

ביוני 2019 פורסם דו”ח מבקר המדינה בנושא מפרץ חיפה, שהביע ביקורת חריפה על המשרד להגנת הסביבה ועל הפקרת בריאותם של כחצי מיליון תושבי חיפה והסביבה החשופים לרמות גבוהות של פליטת זיהום אוויר. מומחי אדם טבע ודין ניתחו את עיקרי דו”ח מבקר המדינה, וניסחו דרישות מהממשלה להבטחת שלומם של תושבי חיפה והסביבה.

“דו”ח המבקר אומר היום את מה שאנחנו אומרים כבר במשך שנים. מפרץ חיפה ורמות זיהום האוויר שנפלטות ממנו הן סכנה בריאותית לתושבי חיפה והסביבה. השר להגנת הסביבה העמיד בראש סדר העדיפויות שלו תוכנית למלחמה בזיהום האוויר. המבקר היום קובע כי מדובר בתוכניות המתוכננות ללא תשתית מידע מספקת וללא מתודולוגיה סדורה, על יעדים לא מספקים, על עיכובים גדולים בביצוע חלק מהאמצעים שגובשו בתכנית, על מחסור בכוח אדם ליישום ועל חוסר תיאום בין משרדי הממשלה הנוגעים לדבר. בפניות רבות שביצענו למשרד להגנת הסביבה לגבי הצורך הדחוף בניהול ואכיפה יעילים כנגד המזהמים, נתקלנו עד היום בהרבה דיבורים ובאפס מעשים. בימים אלו אנו מנהלים מאבק משפטי כנגד הרחבת מתחם בז”ן אשר אחראי לחלק משמעותי מזיהום האוויר במפרץ חיפה.

אדם טבע ודין ממשיכים לפעול למניעת ההרחבה של בז”ן, תוך קידום ההחמרה של תקני זיהום האוויר והסביבה. בנוסף, אנו דורשים מהשר להגנת הסביבה לקדם מערכת ניטור מתקדמת, שקופה, של המידע הסביבתי עצמו (פליטות, היתרים, וכו’) אשר תאפשר לקבל תמונה מקיפה ומלאה על כל מפעל ומפעל באזור, ועל האזור בכללותו.