
משרד החקלאות פרסם לראשונה את “סקר שאריות הדברה בתוצרת חקלאית טרייה”, או במילים פשוטות – כמה חומרי הדברה נשארים על הפירות והירקות שאנחנו אוכלים מדי יום. אנחנו מברכים על פרסום הדוח שמציג בפעם הראשונה את מצב הירקות והפירות שלנו. עם זאת, ברור לנו שדוחות כאלה עשויים לשעמם, לכן החלטנו להגיש לכם את עיקר הדוח במילים ברורות.
ביחס למדינות שונות בעולם המערבי, אנחנו לא נמצאים במקום טוב בכלל בכל הנוגע לחומרי הדברה שמגיעים אלינו לצלחת. כך לדוגמא באירופה, רק 3% מהדגימות הצביעו על חריגות בכמות חומרי ההדברה. בארצות הברית הנתון אפילו נמוך יותר ועומד על כאחוז אחד בלבד. ואצלנו? בין 12% ל-15% מהדגימות הצביעו על חריגה בכמות שאריות חומרי ההדברה. בכמה מהדגימות היו שאריות של חומרי הדברה שכבר נאסרו לשימוש.
תחשבו על האוכל שאתם אוכלים, ותחשבו אם שטפתם טוב טוב את כל שאריות חומרי ההדברה שהיו בפירות ובירקות. קידום הצעת החוק שניסחנו, הפחתת הסיכון מחומרי הדברה, יצמצם את שאריות חומרי ההדברה שמגיעים לאוכל שלנו וישמור על הבריאות של כולנו.
כשמתייחסים לתזונה של ילדים, המצב חמור עוד יותר. למשרד הבריאות אין מידע מקיף על דיאטה של ילדים קטנים, למרות שהם רגישים יותר לחומרים מסוכנים. למעשה, תקנות חומרי הדברה במזון לא מספקת הגנה על בריאותם של ילדים.
על פי הסקר שפרסם משרד החקלאות, בכל ענב נמצאו לא פחות מחמישה חומרי הדברה בממוצע, ובשליש מהתפוחים והמלפפונים שנבדקו נמצאו חריגות מהתקן. אפילו חומרי הדברה שכבר נאסרו לשימוש הופיעו בפירות ובירקות.
לכן אנחנו קוראים למשרד הבריאות לאסוף מידע חיוני על דיאטה של ילדים, ולקבוע את התקנות על פי הסכנות הנשקפות להם. בנוסף, אנחנו מקדמים הצעת חוק שתצמצם את הימצאותם של חומרי הדברה מסוכנים באוכל שלנו.